Allt-om-försäkringar.com

Jämför försäkringar hos Insplanet Jämför priser och villkor på försäkringar snabbt och smidigt direkt hos Insplanet. Det är gratis att jämföra!

Oavsett vilken typ av företag du bedriver är det viktigt att ha en så kallad företagsförsäkring (eller flera). Detta gäller små som medelstora, stora som gigantiska företag. Beroende på vilken typ av företag du bedriver och hur stort det är kan det dock vara värt att se över vilken typ av företagsförsäkring du bör ha.

En företagsförsäkring hjälper ditt företag att skydda sig mot olika typer av oförutsedda händelser som kan ha en negativ ekonomisk inverkan på företaget. Olika företagsförsäkringar är nämligen ofta specifikt anpassade för olika företagsmodeller. En enskild firma med en anställd kontra ett aktiebolag med flera hundratals anställda är i behov av olika saker och därmed anpassas försäkringarna.

I denna artikel kommer vi gå igenom en del viktiga saker att tänka på när det kommer till försäkringar för framför allt små och medelstora företag. Valet av försäkring kan nämligen vara av extra stor vikt för lite mindre företag och det är även här man kanske har som svårast att veta vad man behöver, innan man har kommit till en punkt när man faktiskt har anställda som är specialiserade på sådant!

Varför är företagsförsäkring viktigt?

Att det är så viktigt att man som företagare tecknar en trygg företagsförsäkring beror på flera olika orsaker. Framförallt handlar det om att man genom denna försäkring får ett ekonomiskt skydd, som därmed kan agera din trygghet i olika situationer och när oväntade händelser uppstår.

Det kan handla om att ditt företag orsakar personlig skada eller ekonomisk skada för någon annan, försäkringar som rör anställda eller rättsskyddsförsäkringar som täcker upp rättegångskostnader om du någonsin skulle hamna i ett sådant läge.

Det är ofta extra viktigt för dig som bedriver ett mindre till medelstort företag, där företagets ekonomi inte är lika stark och ganska ofta även kan vara nära sammankopplad till företagarens egen inkomst.

I större bolag är ekonomin inte lika ”skör”, det finns en större kassa och större marginaler och därmed är en försäkring för ökad ekonomisk trygghet inte lika avgörande som för mindre företag. Ju mer pengar som finns inom företaget ju bättre kan man hantera olika problem.

Utgift som kan känns jobbig men som är värd det

Ett litet företag kommer givetvis att känna av kostnaden av en företagsförsäkring på ett annat sätt än ett stort företag. När man har ett enmansbolag eller ett litet företag som precis har kommit igång, kanske med bara någon enstaka anställd osv, så blir varje utgift givetvis tuffare.

Oftast vill man minska ner sina fasta utgifter till ett minimum och inte betala för onödiga saker och ibland kan något som en försäkring kännas som en onödig sak. Oddsen för att något ska hända är väl ganska höga? Risken är marginell, så jag kanske kan spara in på kostnaden för försäkringen? Det är säkerligen många som resonerar på det viset.

Tanken är dock att när det väl händer något så kan det bli både dyrt och jobbigt. Ganska ofta när en försäkring väl behöver användas så kommer den att täcka upp klart högre belopp än vad du har betalat i försäkringspremie över åren. Detta kan nog gälla ännu mer för just företagsförsäkringar med tanke på att beloppen det kan handla om i ett företag ofta klart överstiger vad det kan handla om i en privatpersons ekonomi.

Att betala för en företagsförsäkring är därmed oftast en bra idé även om det blir en kostnadspost som man inte är helt sugen på alla gånger. Det är en sådan utgift som man helt enkelt får ta för att det är viktigt. Det är en grundläggande sak att ha i företaget – i princip oavsett vilken typ av företag man har.

Vissa branscher är såklart extra viktiga – när man har att göra med människor / kunder som kan ta skada, när man har dyra inventarier (maskiner etc) eller tillgångar som är livsviktiga för att företaget ska kunna fungera och fortgå med verksamheten (bilar, maskiner, verktyg, datorer eller vad det nu kan vara beroende på bransch).

Det finns få företag som inte har någon större risk som de exponerar sig för, oftast ekonomisk. Har man ett företag där man verkligen inte känner att det är någon större fara vad som än kan hända så är det givetvis möjligt att skippa en försäkring men oftast kommer företaget ändå tids nog växa så pass mycket att det finns saker att förlora om något går snett.

En företagsförsäkring är normalt en bra trygghet och priset man får betala per månad / år är i de allra flesta fall värt det och kommer att kännas ganska obetydligt i förhållande till den ekonomiska skada man kan ta om man har lite otur.

Hur ska man då ha råd i början?

För ett etablerat företag som har börjat komma igång och som har en del vinst osv bör det inte vara något direkt problem. En försäkring bör vara med i budgeten och på det stora hela är den utgiften väldigt liten, jämfört med andra poster. För mindre företag och när man precis startat upp ett nytt företag kan det kännas lite jobbigare.

Precis i början kan man kanske klara sig utan försäkringen, innan man har kommit igång ordentligt. Åtminstone i vissa branscher. Att försäkra viktiga maskiner, bilar osv är förmodligen bra från början, för om man mister dem kan företaget inte längre jobba vidare. Risken är också att man inte har råd att ersätta dyra maskiner och bilar med pengar från kassan om det skulle hända något.

Något man kanske kan göra är att bara försäkra de allra mest viktiga delarna till att börja med och vänta med vissa delar tills man har hunnit växa en del. Då kan man spara pengar för att skala upp i takt med att företaget får mer intäkter.

Om man känner oro för att pengarna inte ska räcka till i början, t ex innan man har fått igång vettiga intäkter så kan man fundera på att t ex ta ett företagslån för att säkra upp finansiering för vissa grundläggande saker såsom företagsförsäkring (eller att man använder de pengarna till inventarier osv och istället har andra pengar fria att lägga på försäkringen.

Ett företagslån kan ge en bra start där man har nog med kapital att skaffa allt som man behöver. Speciellt om man har eller vill ha anställda i företaget från start. Finansiering är inte alltid lätt att fixa och om man inte har fått in en massa kapital och ska fixa det på egen hand kan det behövas lite hjälp.

Man får givetvis räkna på vad ett företagslån kommer att kosta men tanken är att pengarna ska kunna hjälpa till att få igång företaget så att man kan börja tjäna pengar och därmed också har råd att sköta lånet. Ett lån kan finansiera sådant som företagsförsäkring och andra fasta kostnader (löner, kontor osv) så att du har tryggheten att fortsätta växa.

Om du vill fixa en företagsförsäkring finns det många alternativ och detsamma gäller även för företagslån. Ett sådant företag som är på framfart inom företagslån är Qred. De erbjuder flexibla lösningar med fokus på småföretag. Du slipper bindningstid och avgifter och kan nyttja deras app eller få ett eget betalkort kopplat till företaget osv.

Det man ska tänka på med lån rent allmänt är givetvis att det inte går på automatik att bli godkänd. Det gäller att företaget klarar ansökningsprocessen och har tillräckligt stark ekonomi för att ett lån ska kännas rimligt. Du kan med fördel kolla upp lite tips på hur du ska göra för att bli godkänd (och stärka ditt företags ekonomi).

Jämför företagsförsäkringar

Att teckna en försäkring är något som i princip alla bolag, oavsett storlek, bör göra. Men, för små och medelstora företag är det än mer avgörande att hitta en företagsförsäkring som är så bra optimerad för att passa företagets storlek och behov som möjligt. Men också att hitta en försäkring som har ett rimligt pris och inte är för dyr, vilket kanske gäller speciellt för nya företag som håller på att komma igång.

För att hitta den bästa försäkringen för det mindre bolaget – där innehållet i försäkringen är så väl anpassat efter bolagets storlek och behov som det bara är möjligt - är det viktigt att jämföra försäkringar.

Du bör givetvis kolla på priset men även på vad försäkringen innehåller. Att ha en försäkring som passar ens företag och behov är som sagt mycket viktigt och det påverkar både tryggheten samt priset. Är det t ex verkligen nödvändigt att det i försäkringen ingår en egendomsförsäkring om du i bolaget inte har någon lokal eller fastighet?

Och tvärtom så kan det för ett mindre bolag vara väldigt viktigt att det i försäkringen ingår en ansvarsförsäkring som kan ersätta ditt skadestånd vid produktproblem, så att du inte hamnar i en situation där du behöver betala stora summor ur egen ficka.

Att hitta rätt företagsförsäkring för ditt företag

Kostnaden och innehållet i försäkringen är alltså de två huvudsakliga faktorerna att fundera på. Innehållet påverkar givetvis också kostnaden på så vis att ju mer en företagsförsäkring innehåller ju dyrare är den. Om man kan få en försäkring som bara har de delar som man själv behöver och där man slipper betala för sådant man inte behöver så kan man förmodligen också spara pengar.

När man letar efter försäkringar till sig själv som privatperson kan man oftast fylla i sitt personnummer och lite annan information (t ex bilens registreringsnummer om man ska ha en bilförsäkring) och få fram ett kostnadsförslag direkt på Internet. Detta funkar dock sällan för företagsförsäkringar. De är mer individuellt utformade och kan sällan prissättas rakt av.

Det du behöver göra är därför normalt att höra av dig till försäkringsbolagen och prata med dem. Du får prata med en handläggare till vilken du får beskriva ditt företag och vad du gör / hur själva verksamheten ser ut och vilka dagliga utmaningar som finns och sen kommer denne förmodligen att lägga fram ett förslag som är anpassat till dig.

Då kan du få fram ett prisförslag och se hur det känns samt se om försäkringsbolaget kan erbjuda de olika delar som du är intresserad av. Man ska sedan givetvis inte bara ta första bästa erbjudande utan kontakta ett flertal bolag för att se vad de säger.

Att sikta på en försäkring med så lågt pris som möjligt är såklart en prioritet då man inte vill betala onödigt mycket, men med just försäkringar är det viktigt att titta förbi bara pris och tänka på vad som ingår. En försäkring kan vara billigare men den kan sedan ha en eller flera delförsäkringar färre än den dyrare försäkringen.

Det kan även skilja när det gäller utbetalningsbelopp eller andra villkor, som kan vara sämre eller mer fördelaktiga. Det man ska göra är att försöka hitta den mest prisvärda försäkringen. Det är den som har allt det man behöver och med så bra villkor som möjligt, till så bra pris som möjligt.

Det kan tänkas att den försäkringen inte alls är den billigaste försäkringen totalt men att det är det billigaste alternativet av de försäkringar som har det du behöver för ditt företag. Stirra dig alltså inte blind endast på priset utan se till att jämföra på allvar, kolla upp detaljer osv innan du gör ditt val.

En företagsförsäkring är viktig och den ger en trygghet som är väldigt skön att ha. Man ska inte behöva oroa sig för eventuella olyckor och oturliga händelser och att dessa kan ruinera företaget, medan man försöker bygga ett starkt och stabilt företag. Skaffar du din försäkring kan du förhoppningsvis slappna av, släppa den biten och fokusera på det roliga.